Aloittaisinko oman blogin kirjoittamisen?

Aloittaisinko oman blogin kirjoittamisen?

Kuten edelliselläkin sivullamme jo todettiin, niin moni varmasti haaveilee oman blogin aloittamisesta ja haaveilee ansaitsevansa bloggaamalla – tällainen omasta blogista haaveileva kirjoittaja saattaa ihastella toisten kirjoittamista blogeista löytämiään kauniita kuvia ja hyvin kirjoitettua, sujuvaa tekstiä ja saattaa samalla erehtyä luulemaan, että bloggaaminenhan voisikin olla helppo ja mukava tapa ansaita rahaa. Erityisesti kovin nuoret blogeja lukevat teinit voivat olla vaarassa astua tähän ansaan – vaarassa ajautua uskomaan, että bloggaaminen on avain hyviin tuloihin ja mukavaan elämään.

Erityisesti pintaliitoblogien tarjoama kuva blogistin elämästä voi saada lukijan luulemaan, että bloggaajien elämä on täynnä toinen toistaan upeampia elämyksiä ja materiaa – matkoja, huvituksia, merkkivaatteita ja -laukkuja sekä itsensä hemmottelua. Todellisuudessa bloggaajan elämä ei kuitenkaan yleensä ole ruusuilla tanssimista eikä menestyvän blogin luominen ole mitenkään helppo tehtävä muutoinkaan! Blogipostauksen luominen vaatii yllättävän paljon aikaa – se ei sisällä pelkästään kirjoittamista, vaan myös kuvien ottamista ja muokkaamista. Toisinaan se saattaa vaatia myös tiedon hankkimista ja analysointia. Blogin kirjoittaminen voi kuitenkin olla myös kovin antoisaa, mistä kerrotaan lisää seuraavassa kappaleessa.

Miksi aloittaisin oman blogin kirjoittamisen?

Oma blogi voi olla oivallinen harrastus. Se voi antaa kirjoittajalleen tilaisuuden ilmaista omia ajatuksiaan. Se voi myös antaa tilaisuuden harjoitella kirjallista ilmaisua. Toisaalta blogi voi antaa oivallisen tilaisuuden vaihtaa ajatuksia samassa elämäntilanteessa olevien kanssa ja kenties saada jopa vertaistukea. Jos asut ulkomailla, voi blogi antaa sinulle hyvän alustan, jolla kertoa kaukana asuville sukulaisille ja ystäville elämästänne uudessa kotimaassanne. Tarvittaessa blogia on mahdollista pitää myös salasanan takana eli siten, että ainoastaan ne henkilöt, joille salasanan annat, saavat blogiasi lukea. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden kertoa blogissa sellaisiakin asioita, joita et välttämättä julkisessa blogissa haluaisi jakaa.

Miten suojella omaa yksityisyyttä?

Bloggaajan kannattaa kuitenkin myös miettiä hetki, jos toinenkin, sitä millaisia asioita haluaa julkisessa blogissa jakaa. Oman yksityisyyden suojeleminen on tärkeää eikä sitä välttämättä tule miettineeksi heti blogitaipaleen alusta lähtien.

Omaa osoitetta ei kannata ainakaan julkisesti kertoa ja kannattaa myös miettiä, haluatko blogata myöskään omalla nimelläsi. Jos sinulla on perhe, tulee miettiä myös perheen näkymistä blogissa – millaisia asioita kerrot esimerkiksi lapsistasi ja millaisia asioita jätät kertomatta? Näkyvätkö lapsesi blogissasi kasvoillaan vai pidätkö heidän anonymiteetistaan huolta?

Kannattaa muistaa, että lapset saattavat jopa joutua kiusatuiksi sosiaalisessa mediassa jaetun tiedon vuoksi. Tämän vuoksi ei kenties kannata julkaista esimerkiksi kuvaa, jossa teini-ikäinen poika poseeraa vauvaikäisenä vaaleanpunaisissa sydänhaalareissa. Vaikka kuva tuntuisi äidistä kuinka hellyttävältä tahansa, voi poika itse saada kuvasta ystäviltään melkoista kuittailua, mikä voi kenties itsensä epävarmaksi tuntevasta pojasta tuntua yllättävän pahalta. Tämä koskee muuten muitakin sosiaalisen median kanavia – liian usein esimerkiksi Facebookissa näkee jälkikasvustaan ylpeiden äitien jakavan lapsistaan sisältöä, jotka nähdessään ulkopuolinen saattaa mielessään pohtia postauksen järkevyyttä. Tämä voikin olla asia, josta olisi hyvä keskustella lapsen itsensä kanssa – ikätasoisesti tietysti!

Osa bloggaajista saa jopa vihapostia. Osa yrittää suojautua tällaiselta postilta asettamalla kommentointiasetukset erityisen tiukiksi ja onpa eräs paljon vihapostia saanut bloggari päätynyt jopa palkkaamaan itselleen avustajan, joka käy blogiin tulleet kommentit läpi ennen kuin ne päätyvät bloggarin silmiin. Osalle bloggareista negatiivinen palaute on niin karvasta, että kommentit saattavat tunkeutua jopa bloggarin uniin. Tällöin onkin hyvä miettiä, olisiko kommentointi hyvä laittaa hetkeksi paussille kokonaan. Omaa mielenterveyttä tai hyvää oloa ei kannata blogin kirjoittamisen vuoksi uhrata!