Voinko ansaita rahaa blogillani?

Voinko ansaita rahaa blogillani?

Moni bloggaamisen aloittamisesta haaveileva saattaa erehtyä luulemaan, että bloggaaminen on helppo ja mukava tapa ansaita rahaa – osa saattaa jopa luulla, että bloggaajat ansaitsevat helposti paljon rahaa. Erityisesti kovin nuoret ja kokemattomat blogeja lukevat teinit, joiden medianlukutaito voi vielä olla puutteellinen, voivat olla vaarassa astua tähän ansaan – juuri nuoret lukijat saattavat valitettavan helposti uskoa, että bloggaaminen on avain hyviin ansiotuloihin ja mukavaan elämään.

Mistä tällainen yllättävän yleinen väärinkäsitys sitten johtuu? Ehkäpä juuri siitä, että erityisesti netistä runsain mitoin löytyvien pintaliitoblogien tarjoama kuva blogistin elämästä voi saada lukijan helposti luulemaan, että bloggaajien elämä on täynnä toinen toistaan upeampia elämyksiä ja materiaa – matkoja, huvituksia, merkkivaatteita ja -laukkuja sekä itsensä hemmottelua mitä moninaisimmilla tavoilla. Todellisuudessa omaa elämäänsä blogissa esittelevän bloggaajan elämä ei kuitenkaan yleensä ole ruusuilla tanssimista eikä menestyvän blogin luominen ole mitenkään helppo ja nopea tehtävä muutoinkaan! Blogilla onkin erittäin vaikea ansaita omaa toimeentuloa tai ainakaan kovin kummoista sellaista, mutta pientä lisäansiota se kyllä voi tuottaa, kunhan vain lukijoita on tarpeeksi.

Miksi blogilla on vaikea ansaita rahaa?

Miksi sitten blogilla on niin kovin vaikea ansaita rahaa? Ensinnäkin blogipostauksen luominen vaatii yllättävän paljon aikaa – erityisesti, jos haluat laatia erityisen hyvän blogipostauksen. Postauksen laatiminen ei sisällä pelkästään kirjoittamista, vaan myös kuvien ottamista ja muokkaamista. Tämän lisäksi se saattaa toisinaan vaatia myös tiedon hankkimista ja analysointia. Blogiverkostoituminen saattaa lisäksi vaatia erilaisiin tapahtumiin ja tapaamisiin osallistumista. Jos bloggaaja laskee itselleen edes jonkinlaisen tuntipalkan, on hyville ansiotuloille vaikea päästä.
Toiseksi ala on yllättävän kilpailtu. Uusia blogeja syntyy kuin sieniä sateella ja nämä blogit kilpailevat keskenään lukijoiden ajasta. Toisten blogien lisäksi blogit kilpailevat lukijoista ja katselijoista esimerkiksi YouTube-videoiden ja muiden videopalveluiden kanssa. Lukijoiden saaminen ei aina olekaan kovin helppoa.

Kolmanneksi hyvää hintaa maksavien yhteistöiden luominen ei välttämättä ole kovin helppoa. Suosituimmat blogit pystyvät toki veloittamaan blogiyhteistöistä yllättävänkin suuria summia, mutta pienen, aloittelevan blogin voi olla vaikea löytää maksuhaluisia yhteistyökumppaneita. Monesti vaaditaan vuosien työ ennen kuin mahdolliset yhteistyötahot alkavat kiinnostua blogista yhteistyön merkeissä – eikä tällaisten yhteistyömahdollisuuksien ilmaantuminen ole täysin varmaa vielä tässäkään vaiheessa.
Affiliate-markkinointia toki voi tehdä jo melko aikaisessakin vaiheessa blogin aloittamisen jälkeen. Affiliate-markkinoinnin tehokkuus kuitenkin riippuu kovin pitkälti blogisi lukijamääristä, mikä tekee jälleen aloittelevan bloggaajan menestymisestä haasteellista. Lisäksi tällaisessa yhteistyössä maksettavat korvaukset ovat usein suuruudeltaan pieniä.

Miten voin ansaita blogilla rahaa?

Edellisessä kappaleessa mainittu affiliate-markkinointi on kenties yleisin tapa ansaita rahaa blogilla. Tässä markkinointitavassa markkinoinnin tehokkuus kuitenkin riippuu kovin pitkälti blogisi lukijamääristä, mikä tekee jälleen aloittelevan bloggaajan menestymisestä haasteellista. Tämän lisäksi tällaisessa yhteistyössä maksettavat korvaukset ovat usein suuruudeltaan pieniä. Sinulle saatetaan maksaa joko blogisi kautta tulevista klikkauksista, jolloin tyypillinen maksu klikkausta kohden on kymmeniä senttejä. Sinulle saatetaan maksaa myös blogisi kautta tulleista ostoista tai liideistä, joko etukäteen sovitun suuruinen summa tai tietty prosenttimäärä ostosta. Tällöin tyypillinen korvaus on kymmeniä euroja.

Blogilla voi ansaita myös kirjoittamalla juttuja korvausta vastaan. Jos blogisi vaikuttaa suositulta, kiinnostuvat yritykset siitä todennäköisemmin kuin aivan tuntemattomasta pienestä blogista. Jos siis aiot ansaita blogillasi, on erityisen tärkeää kirjoittaa lukijoita kiinnostavaa sisältöä ja luoda blogille verkostoja. Myös blogin ulkoasuun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta se näyttää houkuttelevalta! Blogin ulkoasu luo lukijalle blogistasi ensivaikutelman, joka saattaa jopa vaikuttaa siihen, jääkö blogille vierailulle tuleva lukija lukemaan blogiasi, vai siirtyykö hän saman tien seuraavaan blogiin.